Select Page
Horen we geluid? Of voelen we het?

30 Jan, 2021

Binauraal geluid in Utrecht

Wat is geluid?

Raar maar waar: acties maken geen geluid. Elke beweging creëert hogedruk golven die zich in alle richtingen verspreiden. Wanneer ze ons lichaam bereiken, hebben ze alleen invloed op onze oren door de trommelvliezen te laten trillen. De eigenschappen van de trillingen veranderen in elektrochemische impulsen. Wanneer de hersenen ze waarnemen, worden ze in geluid omgezet. We horen geen geluiden, we voelen ze.

Hoog en luid

Twee hoofdkenmerken van geluid zijn van invloed op het oor, de toonhoogte en het volume.

Toonhoogte beschrijft hoe laag of hoog een geluid is dat we horen. Is het een loeiende koe met een lage toon of een zingende vogel met een hoge toon? Het hangt samen met hoe vaak of hoe dicht de hogedruk golven in een seconde zijn. Het menselijk oor luistert naar frequenties tussen 20 Hz en 20.000 Hz. Bij een frequentie van 20 Hz trilt je trommelvlies 20 keer per seconde. Een geluid van 20.000 Hz komt overeen met 20.000 trillingen per seconde. Een laag en een hoog geluid.

Volume heeft te maken met hoe hard of zacht een geluid is. Hoe hoger de intensiteit van de golf, hoe groter de trilling van het trommelvlies, dus het geluid is luider. De intensiteit van een golf neemt af naarmate deze verder weg van de bron wordt uitgezonden, waardoor hij minder luid klinkt. We meten het volume in decibel. Bij elke toename van 10 dB treedt een verdubbeling in luidheid op.

Een levensecht voorbeeld

Zangeres Adele zingt acapella op het podium. Tijdens het zingen creëert een reeks trillingen van haar stembanden hogedruk golven. De frequentie en intensiteit van elke golf zijn afhankelijk van de toonhoogte en het volume van haar stem. Terwijl de golven door de lucht gaan, trillen luchtmoleculen heen en weer. En zo trilt elke golf de trommelvliezen van haar publiek heen en weer. De informatie wordt als een elektrische impuls naar de hersenen gestuurd, die als geluid wordt geïnterpreteerd.

0 Comments

Soortgelijke artikelen

Soortgelijke artikelen